Persbericht, 26 augustus 2019

Burgemeester Halsema geeft startschot SAIL

Door het formeel installeren van de eerste 25 jonge SAIL Academy-talenten en eerste 10 SAIL-vrijwilligers, gaf de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema samen met Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, maandagavond 26 augustus het officiële startschot ‘het jaar van SAIL Amsterdam 2020’ .“SAIL verbindt de stad Amsterdam met de hele wereld, het laat het unieke karakter van onze gastvrije stad zien”, aldus burgemeester Halsema.

Amsterdam, 26 augustus – Over een jaar vindt de 10e editie van SAIL Amsterdam plaats, van 12 t/m 16 augustus 2020. SAIL wordt eens in de 5 jaar georganiseerd. Een week lang vormt de Amsterdamse IJhaven, tijdelijk omgedoopt tot de Oranje Oceaan, het decor van een tot ieders verbeelding sprekend programma vol nautische historie, indrukwekkende Tall Ships, muziek, cultuur, ontmoeting en debat. 

Tijdens deze jubileum-editie van SAIL komen er ruim 600 schepen naar de Amsterdamse haven, waaronder 50 indrukwekkende Tall Ships en hun kleurrijke bemanningen, uit alle hoeken van de wereld. Meer dan 40 ‘iconen van de zee’ hebben al formeel bevestigd graag naar de 10e editie van SAIL te willen komen. Daaronder de publiekslievelingen: ARC Gloria uit Colombia, Santa Maria Manuela uit Portugal en natuurlijk het vlaggenschip Clipper Stad Amsterdam. “De kapiteins en bemanningen vanuit de hele wereld geven aan dat zij niet kunnen wachten tot de start van SAIL in Amsterdam; uniek met zo’n warme ontvangst in de hoofdstad van zoveel liefhebbers op water en land”, aldus Mitra van Raalten directeur Stichting SAIL Amsterdam.Gezien het verbindende karakter van deze 10eSAIL is daarom als thema gekozen:

“SAIL Amsterdam 2020 verbindt de hele wereld!” 

Deze jubileum-editie zal daarnaast modern spektakel en passend theater op het water bieden. Om zo hopelijk ook in 2020 weer naar verwachting ruim 2 miljoen bezoekers en echte SAIL-liefhebbers te inspireren.SAIL Amsterdam 2020 is het grootste, vrij toegankelijke publieksevenement van Nederland, waar iedereen welkom is en culturen uit de gehele wereld elkaar ontmoeten. “Het vrij toegankelijke karakter is uniek aan dit evenement en dat moeten we koesteren. Dat is alleen mogelijk met de steun van een groot aantal passende partners en de verkoop van zakelijke en particuliere arrangementen”, aldus Reineke Boot, directeur SAIL Event Partners. Dat werd beaamd door burgemeester Femke Halsema: “Doe allemaal mee, alleen door samen onze schouders eronder te zetten is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland mogelijk!”. KPN heeft zich nu al als hoofdsponsor aan SAIL Amsterdam 2020 verbonden. Ook in 2010 en 2015 leverde KPN een cruciale bijdrage aan alle digitale verbindingen van SAIL.

Duurzaamheid 

SAIL Amsterdam 2020 wil de meest duurzame en “groene” SAIL ooit worden. In 2015 is SAIL gestart met een speciaal duurzaamheidsprogramma, dat deze editie verder wordt geïntensiveerd. De hele opzet, organisatie en uitvoer zal maximaal “groen” zijn. De havens en de kades zullen tijdens SAIL 2020 schoner zijn dan ooit.

Inclusiviteit en talentontwikkeling 

SAIL Amsterdam 2020 wil honderden jongeren en 2.000 vrijwilligers actief betrekken en verbinden aan SAIL. Via gemeenten, onderwijsinstellingen en social media. Daarom is er ook een speciale SAIL Academy. Jonge talenten krijgen daardoor het komende jaar een unieke kans op werkervaring. Daarnaast zullen honderden talenten uitgenodigd worden als vrijwilliger bij de daadwerkelijke uitvoering van #SAIL2020. Alle 2.000 vrijwilligers samen maken SAIL mogelijk, en liefhebbers kunnen zich vanaf nu aanmelden via SAIL.nl.

Koop alleen bij formeel geaccrediteerde partijen

Met de officiële kick-off is ook de verkoop van particuliere arrangementen live gegaan via SAIL.nl. De kaartverkoop van zakelijke arrangementen is eerder deze maand al gestart. Uitdrukkelijk wijst SAIL Amsterdam 2020 erop dat alleen arrangementen die gekocht worden via www.sail.nl toegang geven tot de Oranje Oceaan (IJhaven) met de Tall Ships.

Social

Deel dit artikel