t

Doe mee aan de Pieremachocheltocht van SAIL Amsterdam 2015

Amsterdam, 22 april 2015 – Op donderdag 20 augustus om 13.00 uur vormen de Amsterdamse grachten het decor voor een ludiek evenement: de Pieremachocheltocht van SAIL Amsterdam 2015. De ‘vaarobjecten’ van de Pieremachocheltocht staan in groot contrast met de grandeur en glorie van de enorme windjammers. Een pieremachochel, ook wel pieremegoggel, is een zelfgebouwd bootje. Iedereen kan zich inschrijven. Hoe origineler en creatiever, hoe beter; zolang het maar blijft drijven. Duizenden toeschouwers zullen de deelnemers straks aanmoedigen en toejuichen. De Pieremachocheltocht wordt mede mogelijk gemaakt door het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Muzikale omlijsting
Een vrolijke ‘wedstrijd’ waarin iedereen zich kan uitleven en niemand zich beperkingen hoeft op te leggen, geheel in de goede Amsterdamse traditie van tolerantie, gein en waardering voor mensen met lef! Iedereen die een Pieremachochel bezit of bereid is er een te bouwen, kan zich, mede dankzij de sponsoring van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, kosteloos voor de Pieremachocheltocht inschrijven. Het maximaal in te schrijven Pieremachochels is 75: wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Bonte parade
De Pieremachocheltocht voert door de prachtige Amsterdamse grachten en wordt met live muziek omlijst. Duizenden toeschouwers op kades en bruggen bekijken de vaartuigen en hun bemanningsleden en moedigen hen aan. Geen wonder, want er is altijd veel te zien: de meest vreemde vaartuigen maken als Pieremachochel hun zegetocht over de Amsterdamse grachten. Gerhard van den Top, dijkgraaf: “Net als 5 jaar geleden levert het waterschap graag een bijdrage om deze bonte parade door de grachten te laten varen. Zo kan men tijdens SAIL ook in het centrum van Amsterdam genieten van de activiteiten op en rond ons mooie water. En we hopen natuurlijk dat de deelnemers met hun creaties laten zien dat hergebruik van materialen mooie dingen kan opleveren.”

Begeleiding Reddingsbrigade
De tocht wordt primair begeleid door vaartuigen van de Amsterdamse Reddingsbrigade. De bemanning daarvan, gekleed in opvallend gekleurde hesjes, zal elk een totaal van vijftien Pieremachochels onder haar hoede nemen. Voorop vaart, ter markering van de tocht, een vaartuig van Waternet en de tocht wordt afgesloten door een drijfvuilboot, eveneens van Waternet.

Route
De route voert vanaf de Westerdoksdijk, over de grachten richting Amstel, via Zwanenburgwal en Oude Schans naar Nemo bij Oosterdok. Een deskundige jury beoordeelt alle schepen. Niet alleen het meest originele vaartuig wordt beloond;  ook het vaartuig met de meeste pech kan rekenen op een troostprijs.  

Gratis deelname
Deelname is gratis en kan individueel maar ook in groepsverband. Iedere deelnemer ontvangt een blijvende herinnering. Inschrijven kan uitsluitend via een volledig ingevuld inschrijfformulier dat te vinden is op sail.nl.

Voorwaarden waaraan de vaartuigen dienen te voldoen:

  • De volgende afmetingen mogen niet worden overschreden (i.v.m. te passeren bruggen):

    Lengte: 12.00 m 
    Breedte: 3.50 m 
    Kruiphoogte: 1.80 m
    Diepgang: 1.00 m
  • De pieremachochel moet een eigen voortstuwing hebben en voldoende brandstof c.q.  mankracht om tenminste vier uur onafgebroken te kunnen varen. De minimale snelheid dient 4 km/uur te zijn, de maximale snelheid van 7 km/uur mag niet worden overschreven.

Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden voor de Pieremachochel tocht, klik dan hier

Over SAIL Amsterdam 2015
SAIL Amsterdam 2015 vindt plaats van woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus. SAIL werd voor het eerst georganiseerd in 1975 en is uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke evenement van Nederland. SAIL Amsterdam 2015 wordt georganiseerd door Stichting SAIL Amsterdam (SSA) samen met SAIL Event Partners (SEP).  

In SEP hebben Stichting SAIL Amsterdam, Port of Amsterdam en ACE Concepts & Events zich verenigd om ook de negende editie van SAIL in Amsterdam tot een succes te maken. SAIL wordt mede mogelijk gemaakt door de Friends: Delta Lloyd, I amsterdam, ING, Staatsloterij en De Telegraaf. Tijdens SAIL Amsterdam 2015 kijken we niet alleen terug op ons indrukwekkende nautische verleden maar bieden we ook een venster op de toekomst.

Van Gouden verleden naar Gouden toekomst

Informatie schip

Catering

Foto's

Bedankt!

Uw optie is toegevoegd aan de winkelwagen onderaan de pagina.

Verder

Foutmelding

Sluit