Vijf dezelfde schepen op een rij liggend in het water - ORG

Varend Erfgoed

Reddingboten

Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie

De Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie is in het jaar 2000 ontstaan. De aanleiding was een bezoek van een vijftal voormalige reddingboten uit Nederland samen met hun bemanning aan de Engelse Reddingmaatschappij (RNLI). Dit op uitnodiging van de RNLI ter gelegenheid van de viering van hun 175 jarig bestaan in Poole. Aan de bar van een pub in Poole groeide het besef dat ook in Nederland de historische reddingboten, die onder vaak extreme omstandigheden vele duizenden schipbreukelingen veilig aan wal hebben gebracht, een respectvolle oude dag verdienen.

Tijdens een reünie na deze reis werd, in Hindeloopen, hier een vervolg aan gegeven. Er werd een vereniging opgericht. Deze kreeg de naam “Oud Roest”, zoals de voormalige reddingboten door sommigen wat smalend werden genoemd. Tijdens de ledenvergadering in 2002 werd deze toch wat beladen naam gewijzigd in de huidige naam: “Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie”, kortweg ORG.

Het doel van onze vereniging is de ex-reddingboten in algemene zin in de vaart te houden, een stuk nautische geschiedenis blijvend zichtbaar te maken en promotie/werving voor de KNRM te verrichten. Dit door middel van het bijwonen van nautische evenementen, organiseren van vaartochten, begeleiden en organiseren van evenementen.

Inmiddels telt de vereniging rond de vijfenvijftig leden, waaronder ANBI-stichtingen en enkele musea. Alle leden zijn eigenaar van een voormalige reddingboot (waaronder enkele uit het buitenland), welke zij met veel inspanningen in de vaart houden en in sommige gevallen zelfs volledig gerestaureerd hebben.

Belangstellenden kunnen het wedervaren van onze vereniging volgen op www.oudereddingsglorie.nl

 

Meer over Varend Erfgoed

 

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven