De clipper Stad Amsterdam vaart door de zee terwijl de golven tegen de boot slaan
Bevestigd 2020

Tall Ships

Stad Amsterdam

Blaast de historie van de clippers nieuw leven in

Stad Amsterdam

De Stad Amsterdam is een bijzondere driemaster: een clipper gebouwd naar haar illustere voorgangers in de 19e eeuw.

De Stad Amsterdam is ook om een andere reden bijzonder: de bouw van deze driemaster was een initiatief van de gemeente Amsterdam en Randstad en het project bood jongere werklozen en schoolverlaters werkgelegenheid, een opleiding en een unieke ervaring. Nog steeds worden er jongeren aan boord opgeleid in het zeemansvak en hospitality.

De bouw van de driemaster Clipper Stad Amsterdam heeft drie jaar in beslag genomen. Het schip is vervolgens in 2000 in de vaart gekomen. De Stad Amsterdam blaast de historie van de clippers nieuw leven in: het ontwerp is namelijk gebaseerd op de clippers die rond 1850 werden ontwikkeld en die door hun snelheid een groot succes waren. Nergens ter wereld varen nog originele clippers. De enige die is overgebleven, de Cutty Sark, ligt nu als museumstuk in een dok in Greenwich, Engeland.

Sinds 2000 vaart er weer een clipper: de Stad Amsterdam. Ze vaart onder Nederlandse vlag als passagiersschip en op het zestig meter lange, houten dek kunnen de opvarenden genieten van het torenhoge tuig, de enorme ra’s en de eindeloze hoeveelheid touwwerk. Het schip heeft veertien luxe passagiershutten, een ruime longroom (voor diners en presentaties) en een bar aan dek. De Stad Amsterdam is beschikbaar voor zakelijke evenementen, mooie cruises en avontuurlijke tochten voor particulieren.

Bouwjaar

1997 – 2000

Laatste re-fit

2012/2013

Vlag

Thuishaven

Lengte

76

Breedte

10.50

Hoogte

46.50

Zeiloppervlak

2200

Snelheid onder zeil

17

Bezoek aan SAIL Amsterdam

2000, 2005, 2010, 2015

Crew

35

Passagiers

28 – 200

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven