Allemaal dezelfde houten zeilboten in een meer - SSRP

Varend Erfgoed

Ronde en Platbodemjachten

Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

 

Op 8 oktober 1955 is na een reünie van Friese ronde jachten op het Pikmeer bij Grouw door samenwerking tussen het Fries Scheepvaart Museum, KZV Sneek, Vrienden Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, KZV Oostergoo te Grouw, KNZ &RV Muiden en KR &ZV ´De Maas´ te Rotterdam de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten opgericht. Het Stamboek, dat door de eerste initiatiefnemers werd samengesteld, is nog steeds actueel.

De doelstelling is notarieel vastgelegd en bestaat tot op heden uit het samenstellen van een Stamboek van Ronde en Platbodemjachten. De historie en bouwgegevens, foto´s, voormalig eigenaars en alles wat bekend is van de schepen, wordt toegevoegd en gearchiveerd. Het oudste schip dateert van 1820 en het jongste uit 2018. De Criteriumcommissie schouwt de aangemelde schepen en beoordeelt de toelating tot opname en vermelding in het Stamboek.

De vele scheepstypen die binnen de SSRP beschreven zijn worden vastgelegd in een Schepenlijst.   De actuele Schepenlijst is elk moment digitaal toegankelijk. Daarbij is de samenwerking met organisaties, werven, ontwerpers, sponsors en adverteerders onontbeerlijk.

De SSRP is een van de Behoudsorganisaties die deelnemen aan de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN, www.FVEN.nl). Vanuit het Ministerie OC&W is het opstellen van het Register (RVEN) belangrijk om inzichtelijk te krijgen waaruit ons maritiem varend erfgoed bestaat en wat er behouden dient te blijven.

De website www.SSRP.nl  behoort tot de top van de digitale archivering van Ronde en Platbodemjachten. De site is opgenomen in het archief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) te Den Haag.

De eigenaar van een bij het Stamboek ingeschreven schip is automatisch donateur.
De SSRP heeft een culturele ANBI-status. Zie www.anbi.nl. Voor donateurs zonder schip maar met liefde voor ons varend erfgoed gelden de ANBI regels ook!

Elke vijf jaar organiseert en viert de SSRP een jubileum waarbij een prachtig maritiem schouwspel aan publiek en de (SSRP)scheepseigenaar wordt aangeboden. Onze Beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix is met de Groene Draeck bij menig jubileum aanwezig geweest.

In 2020 viert SSRP haar 65-jarig bestaan.

 

Meer over Varend Erfgoed

 

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven