Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw

 

Aangesloten bij de stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland

De Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) is een behoudsorganisatie van authentieke Nederlandse riviervissersschepen met bijna meer dan 200 leden. Zij zijn stuk voor stuk trotse eigenaar van een eigen zalmschouw. De leden wonen in vrijwel alle uithoeken van het land, maar het grootste deel is woonachtig in het oorspronkelijke vaargebied van onze schepen.

BOOT EN VISSERIJ

De zalmschouw, ook wel drijver of drijverschuit genoemd, is een karakteristiek scheepsmodel, dat volgens zeer herkenbare lijnen is gebouwd. Het model voldoet aan de eisen van het recreatief gebruik van nu en aan het professioneel gebruik van toen. Zo werd er gevist op diverse vissoorten, welke vaak specifieke technieken en materialen vereisten. De genoemde term drijver of drijverschuit refereert dan ook aan één van de vroegere vistechnieken, de drijfnetvisserij.

BEHOUDSASPECT

Toen de VBZ werd opgericht, is de vereniging direct begonnen met het fotograferen en documenteren van de bestaande geklonken schepen. Kennis over de inventaris van de boot en de oude vistechnieken wordt verzameld en bewaard voor het nageslacht.

GEZELLIGHEIDSASPECT

Het contact tussen de leden onderling is een belangrijke schakel bij het verzamelen van deze kennis. De vereniging organiseert elk jaar een reünie en een zeiltocht. Daarnaast kunnen de leden aan diverse maritieme evenementen deelnemen. Op deze bijeenkomsten kunnen de leden in gezellige informele sfeer hun kennis en ervaringen uitwisselen.

CONTACT

secretariaat@zalmschouw.nl 

www.zalmschouw.nl

 

Meer over Varend Erfgoed

 

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven