Zakelijke vaartochten

De Lis

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

De Lis

De Lis, een prachtige zeiltjalk, heeft een rijke geschiedenis. In 1902 werd ze gebouwd in Hoogeveen (Dr.) en diende ze oorspronkelijk als zeilend vrachtschip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde haar rol en ging ze verder als motorvrachtschip. In de jaren 60 werd ze omgetoverd tot een woonschip/atelier. Gelukkig werd de Lis later weer in haar oorspronkelijke staat hersteld als een schitterende zeiltjalk. Sinds 1984 is ze actief in de chartervaart en in oktober 1989 werd ze eigendom van de huidige eigenaar. 

Wat betreft de grootte van de Lis: ze heeft een lengte van 24,81 meter en een breedte van 5,10 meter. Haar zeiloppervlak is indrukwekkend, met een grootzeil van 140 m², een fok van 55 m², een kluiver van 35 m², een waterzeil van 35 m² en een topzeil van 8 m². 

Voor dagrecreatie biedt de Lis plaats aan een maximum van 35 aantal passagiers. Tijdens SAIL Amsterdam op de IJ-haven kun je genieten van het uitzicht vanaf het dek. Het voormalige roefgedeelte is omgebouwd tot een riant dekhuis met zicht op het water en het schip. Pal voor het dekhuis bevindt zich een beschutte, geriefelijke zitkuip. De Lis is een unieke ervaring voor iedereen die aan boord stapt.

In 2025 keert SAIL na 10 jaar terug met een drie-dubbel jubileum: de meest 
spectaculaire editie ooit! Samen vieren we de 10e editie van het grootste vrij 
toegankelijke evenement van Nederland, 50 jaar SAIL én de 750ste verjaardag van onze hoofdstad. In het nautische decor van internationale Tall Ships en duizenden 
bootjes komen 2,3 miljoen bezoekers van 20 tot en met 24 augustus 2025 bij 
elkaar. De IJ-haven kleurt oranje en tot en met de NDSM-werf beleeft u 5 dagen 
lang verbroedering en top entertainment op het water. Hier moet u bij zijn!

 

Gallerij

3 Foto's

Feiten

De Lis

Breedte

5,1

Lengte

24,81

Passagiers

30-35

Bouwjaar

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!