Zakelijke vaartochten

Driemast Schoener

Eendracht

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Eendracht

Nederlands' grootste driemastschoener

Zeilen op de Eendracht doe je samen. Iedereen – maar speciaal jongeren – het zeezeilen laten beleven, dat staat centraal voor ’s Nederlands grootste driemastschoener. Naast de programma’s voor jongeren en bijzondere projecten biedt Stichting Zeilschip Eendracht verschillende reizen aan voor een breder publiek.

Individuele opstappers kunnen mee, zij hebben een ruime keuze uit dagtochten en meerdaagse reizen. Bedrijven en groepen kunnen het schip afhuren voor een vaartocht, receptie of evenement. Ook daardoor kan de Eendracht zich blijven focussen op de doelstelling.De gastvrijheid van de professionele en grotendeels vrijwillige bemanning én smakelijke verzorging vanuit de kombuis vormen de ingrediënten voor een onvergetelijke tocht!

De Eendracht kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot 5 oktober 1938. In de jaren dertig verdrong de gemotoriseerde scheepvaart bijna de professionele zeilvaart. Een verandering waarover veel mensen bezorgd waren, omdat de kennis van het zeezeilen verloren ging en daarmee ook het waardevolle samenwerken dat leidt tot teamspirit en doorzettingsvermogen.

De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip behouden. De initiatiefnemer en eerste voorzitter was de heer C.J. Jaski. Telg uit een befaamd zeemansgeslacht en afkomstig van Schiermonnikoog. Anno 2010 is zijn naam nog steeds verbonden met de Eendracht. Zijn directe familielid de heer B. Jaski is de huidige voorzitter van de stichting Zeilschip Eendracht.

Door de Tweede Wereldoorlog en de economische gevolgen ervan liep de bouw van een eigen zeilschip vertraging op. Vooral dankzij vele vrijwilligers en de steun van beschermheer Z.K.H. Prins Bernhard lukte het om in 1974 de eerste Eendracht te water te laten. Het huidige schip, de driemastschoener, is op 29 augustus 1989 gedoopt door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Nog altijd staat het ontdekken van de elementen van de zee centraal.

Gallerij

6 Foto's

Zeilen van de Eendracht tegen een blauw grijze lucht
De zeilen van de Eendracht tegen een blauwe lucht met wolken

Feiten

Eendracht

Type

Driemast Schoener

Vlag

Nederland

Thuishaven

Rotterdam

Breedte

12.30

Passagiers

6

Hoogte

41.70

Lengte

59.08

Zeil oppervlak

1033

Snelheid onder zeil

14.5

Passagiers

-150

Bouwjaar

-1989

Bezoek aan sail amsterdam

1990, 2000, 2005, 2010, 2015

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!