Tall Ships

Replica Yacht

Halve Maen

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Halve Maen

Krachtige replica

De Halve Maen is een fraaie replica van het VOC-jacht waarmee de Engelse kapitein Henry Hudson in 1609 de Oostkust van Noord-Amerika verkende op zoek naar een doorvaart voor de rijkdommen van Indië. Deze ontdekkingsreis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw Nederland, met Nieuw Amsterdam (het huidige New York) als belangrijkste nederzetting.

Het museumschip is in 1989 op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks gebouwd in de Verenigde Staten. Hendricks, zelf nazaat van één van vroege Nederlandse kolonisten, wil met het schip de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend houden. De Halve Maen, geëxploiteerd door het New Netherland Museum/Half Moon heeft meer dan vijfentwintig jaar als museumschip op de Hudsonrivier gevaren.

Sinds kort is bekend geworden dat VOC-stad Hoorn minimaal voor de komende vijf jaar de nieuwe thuishaven voor de Halve Maen wordt. Het New Netherland Museum geeft het schip voor deze periode in bruikleen aan het Westfries Museum dat het schip gaat exploiteren. De Halve Maen krijgt een prachtige vaste ligplaats aan het Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed, maar maakt een uitzondering voor SAIL Amsterdam 2015. Tijdens dit evenement zal zij afgemeerd zijn in de Oranjehaven (IJhaven) en is zij overdag voor het publiek toegankelijk.

Het oorspronkelijke schip is waarschijnlijk rond 1606 gebouwd en opereerde voor de reis van Hudson in de handel in hout op de Oostzeelanden en in zout op Portugal. Na de ontdekkingsreis van Hudson deed het nog enkele jaren dienst voor de VOC in Azië, totdat het in 1618 in een zeeslag voor de kust van Java in brand werd geschoten.

Overigens is het huidige schip de tweede replica van de Halve Maen. In 1909 deed de Nederlandse regering de stad New York ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum van de reis van Henry Hudson een volledig zeilwaardige replica van het jacht cadeau. In 1934 ging dit schip bij een brand verloren.

De Halve Maen is een jacht. Zij is klein en wendbaar en werd door de VOC vaak als verkenningsschip ingezet, omdat zij in vrijwel alle wateren kon varen. De replica is bijna 30 meter lang en heeft een diepgang van 2.7 meter.

Feiten

Halve Maen

Type

Replica Yacht

Vlag

Nederland

Thuishaven

Hoorn

Lengte

30

Passagiers

000

Bouwjaar

1989

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Next

Zr. Ms. Urania

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!