Tall Ships

Gaffelschoener

Jolie Brise

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Jolie Brise

Gastvrij en snel

Jolie Brise is gebouwd in 1913 om professionele zeilers zo snel mogelijk over de oceaan te krijgen en was het laatste schip dat de Royal Mail nog onder zeil vervoerde. Haar volgende carrière als loodsboot was van korte duur, doordat stoom de functie van zeil steeds meer overnam. Vervolgens werd zij gebruikt als vissersschip, totdat ze in 1923 werd gekocht door E.G. Martin, een van de oprichters van de Ocean Racing Club in de UK.

Na aanpassingen nam ze meerdere malen deel aan de Fastnet Races tussen 1925 en 1930, waarbij zij drie races won in die jaren.

De Jolie Brise heeft aan vele Tall Ships Races meegedaan en is al tweemaal overall winnaar geweest tijdens de Races! Zelfs tijdens de Tall Ships 2000 – Trans Atlantic Challenge – was het schip winnaar in alle klassen. Ondanks het racen en winnen is teamwerk aan boord het belangrijkste. Samen het schip zeilen en samen lol hebben. Jolie Brise staat ook bekend om haar gastvrijheid. In 2000 zeilde ze van Cadiz naar Bermuda. Daarna organiseerde de bemanning een strandfeest waarbij alle bemanningsleden van de 15 schepen waren uitgenodigd, waarmee ze samen hadden gevaren.

De gaffelschoener ziet er nog steeds geweldig uit en zeilt als een speer, neemt jaarlijks deel aan de Tall Ships Races en is een vaste bezoeker van SAIL in Amsterdam. Waar zij ook dit jaar weer haar opwachting zal maken.

Feiten

Jolie Brise

Type

Gaffelschoener

Vlag

Verenigd Koninkrijk

Thuishaven

Wiltshire

Breedte

4.63

Lengte

25

Laatste refit

1993

Passagiers

-8

Bouwjaar

1913

Bezoek aan sail amsterdam

2005, 2010, 2015

Next

Johanna Lucretia

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!