Varend Erfgoed

Klassieke Zeiljachten

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Klassieke Zeiljachten

De Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ) is de behoudsvereniging van klassieke zeiljachten in Nederland: oude en moderne zeilklassiekers en schepen die om cultuurhistorische redenen het behoud waard zijn. De VKSJ wil liefhebbers van deze jachten samenbrengen om samen te varen, te ervaren en die ervaringen vast te leggen en uit te wisselen. Het woord ‘scherp’ verwijst hierbij naar het verschil met ronde- en platbodemjachten, die vanouds voor vrachtvervoer en visserij gebruikt werden. Bij de VKSJ vindt men zeiljachten met een kiel of midzwaard en een ‘scherp gesneden’ boeg, zoals die vanaf de 19de eeuw voor wedstrijd- en toerzeilen werden ontwerpen en gebouwd.

 

De VKSJ, die in 1982 werd opgericht, houdt zich onder andere bezig met:

  • het verzamelen en verspreiden van kennis over klassieke scherpen zeiljachten;
  • het bijdragen aan het onderhoud en de restauratie van schepen met bijvoorbeeld technische adviezen;
  • het vastleggen en publiceren over jachtontwerpen, restauraties en de geschiedenis van jachten;
  • het organiseren van zomer- en winterevenementen;
  • het uitgeven van het verenigingsblad Scherp Gesneden.

 

Een toelatingscommissie beoordeelt of bij de VKSJ aangemelde schepen als klassieke jacht aangemerkt kunnen worden. In het algemeen kan gezegd worden dat ontwerpen van vóór 1971 tot de klassiekers gerekend worden. Toen werd voor wedstrijdjachten de IOR-meetformule ingevoerd, die verstrekkende gevolgen voor veel van de daarna ontworpen zeiljachten. Echter, ook na dat tijdstip werden jachten ontworpen en gebouwd naar de tradities van vóór 1971. Ook die jachten zijn welkom bij de VKSJ. Bij het toelatingsbeleid gelden geen beperkingen m.b.t. constructiemateriaal en spantvorm.

 

Met een programma van toertochten en wedstrijden stimuleert de VKSJ tot het (hard)zeilen met klassieke jachten. Daarnaast promoot de vereniging deelname aan grote zeilevenementen met een aparte klasse voor klassiekers onder VKSJ-rating. Deze rating maakt het mogelijk om met de sterk variërende klassiekers in wedstrijden uit te komen, bijvoorbeeld in de Flevorace en de 24-uursrace. De VKSJ werkt ook nauw samen met andere behoudsorganisaties, zoals de Old Gaffers Association en de Behoudsvereniging Klassieke Polyester Jachten. De Dutch Classic Yacht Regatta vormt ieder oneven jaar hét Nederlandse evenement voor klassieke zeiljachten. Dit evenement is ontstaan vanuit de VKSJ, maar trekt ook verwante schepen uit andere organisaties in binnen- en buitenland.

 

Meer over Varend Erfgoed

 

Gallerij

1 Foto's

Boot met Nederlandse vlag vaart in een meer

Feiten

Klassieke Zeiljachten

Vlag

Nederland

Thuishaven

Amsterdam

Breedte

0

Passagiers

0

Hoogte

0

Lengte

0

Zeil oppervlak

0

Passagiers

-0

Bouwjaar

x

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Next

Reddingboten

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!