Varend Erfgoed

Zalmschouw

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Zalmschouw

 

Aangesloten bij de stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland

De Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw (VBZ) is een behoudsorganisatie van authentieke Nederlandse riviervissersschepen met bijna meer dan 200 leden. Zij zijn stuk voor stuk trotse eigenaar van een eigen zalmschouw. De leden wonen in vrijwel alle uithoeken van het land, maar het grootste deel is woonachtig in het oorspronkelijke vaargebied van onze schepen.

BOOT EN VISSERIJ
De zalmschouw, ook wel drijver of drijverschuit genoemd, is een karakteristiek scheepsmodel, dat volgens zeer herkenbare lijnen is gebouwd. Het model voldoet aan de eisen van het recreatief gebruik van nu en aan het professioneel gebruik van toen. Zo werd er gevist op diverse vissoorten, welke vaak specifieke technieken en materialen vereisten. De genoemde term drijver of drijverschuit refereert dan ook aan één van de vroegere vistechnieken, de drijfnetvisserij.

BEHOUDSASPECT
Toen de VBZ werd opgericht, is de vereniging direct begonnen met het fotograferen en documenteren van de bestaande geklonken schepen. Kennis over de inventaris van de boot en de oude vistechnieken wordt verzameld en bewaard voor het nageslacht.

GEZELLIGHEIDSASPECT
Het contact tussen de leden onderling is een belangrijke schakel bij het verzamelen van deze kennis. De vereniging organiseert elk jaar een reünie en een zeiltocht. Daarnaast kunnen de leden aan diverse maritieme evenementen deelnemen. Op deze bijeenkomsten kunnen de leden in gezellige informele sfeer hun kennis en ervaringen uitwisselen.

CONTACT
secretariaat@zalmschouw.nl

www.zalmschouw.nl

 

Meer over Varend Erfgoed

 

Feiten

Zalmschouw

Vlag

Nederland

Thuishaven

Amsterdam

Breedte

0

Passagiers

0

Hoogte

0

Lengte

0

Zeil oppervlak

0

Passagiers

-0

Bouwjaar

x

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Next

Ronde en Platbodemjachten

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!