Varend Erfgoed

Hoogaars

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Hoogaars

 

De SBH is een behoudsorganisatie, aangesloten bij de stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland en een erkende ANBI-instelling. Donateurs uit binnen- en buitenland ondersteunen ons werk. Daarnaast zorgt een groep van 150 vrijwilligers voor de fraaie vloot aan schepen. Varen, onderhoud, documentatie, promotie, zijn taken die bij onze stichting komen kijken. Maar we doen meer, we tonen en vertellen ook de immateriële kant van het verhaal: Hoe werd er gevist, wat werd er gedragen aan kleding, wat waren gebruiken, timmerambacht, enzovoort. Zo doen we bijvoorbeeld mee aan maritieme evenementen en zien u graag aan boord.

Rond 1900 voeren er in de Delta wateren ruim 1.000 zeilende vissersschepen. Houten schepen met een platte bodem en dus geschikt voor ondiep water. Een veel voorkomend type was de Hoogaars; uniek en herkenbaar aan de hoge achterkant en sierlijk van bouw. De Hengst was een ander type en stond bekend om de robuuste uitstraling. Helaas is er in de loop der jaren veel van de historie verloren gegaan. Daarom is inn 1990 de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) opgericht met als doel het varend houden van de authentieke schepen en het erfgoed van de visserij te behouden. De SBH heeft een acht traditionele grote en kleine schepen, welke kenmerkend zijn voor de Delta wateren van Zeeland en Vlaanderen.

Naar de bouw en het gebruik van de schepen wordt onderzoek gedaan. Hetzelfde geldt voor de visserijmethodes en het scheepstimmermanambacht, de bijbehorende tradities van die tijd vormen vaak het onderwerp van het onderzoek. We publiceren deze onderzoeken jaarlijks in het fraaie blad Consent. Het onderzoek wordt uitgebracht in samenwerking met een viertal andere organisaties in onze regio.

Ons eigen documentatiecentrum verzamelt en beheert een unieke collectie foto’s documenten, tekeningen, boeken en tijdschriften over onze schepen, de ambachten en tradities die bij onze schepen horen.

De SBH werkt samen in een netwerk van maritieme organisaties in Zeeland en Vlaanderen

Daarnaast zijn we belangenbehartiger voor de diverse particuliere eigenaren van hoogaarzen en hengsten.

Meer informatie is te vinden op www.hoogaars.nl en op https://www.facebook.com/stichtingbehoudhoogaars/

Email is info@hoogaars.nl

 

Meer over Varend Erfgoed

 

Gallerij

2 Foto's

Een oude Hoogaars vaart voor een lange brug
Mensen die aan het relaxen zijn op een oude hoogaars - SBH

Feiten

Hoogaars

Vlag

Nederland

Thuishaven

Amsterdam

Breedte

0

Passagiers

0

Hoogte

0

Lengte

0

Zeil oppervlak

0

Passagiers

-0

Bouwjaar

x

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!