Varend Erfgoed

Kotters

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Kotters

 

De behoudsorganisatie SKZ heeft het doel de kotter als Varend Erfgoed voor Nederland te behouden. Door een platform te bieden voor de kottereigenaren waar ze informatie kunnen vinden over de kotters in het algemeen, bijstaan met raad en daad en advies te kunnen geven voor aankoop of renovaties. SKZ organiseert daarvoor ook kotterweekenden met het doel dat eigenaren van kotters met elkaar in contact komen om hun kotterervaringen te delen! SKZ heeft ca 300 kotters ingeschreven staan, waarvan een deel nog gebouwd van traditioneel (eiken)hout.

 
EEN KOTTER, WAT IS DAT?
De romp van de kotter vindt zijn herkomst in Nederlandse scheepsbouw van 1700-1800. De tuigage van de Kotter is ontstaan uit de 18e eeuwse Engelse "cutter". Dit waren snelle houten zeegaande zeilschepen. De romp had een steile steven, een scherp onderwaterschip met een duidelijk S-spant tot aan de hak (het diepste punt), met vanaf 2/3 van de lengte een geveegde kont. De Kotter is in vele landen verder ontwikkeld met een enorme variëteit in scheepstypen. De kotters worden vooral gebruikt in de visserij, en in mindere mate voor het loodswezen en douane activiteiten.
Naast de Noordzeekotters zijn er Zuiderzee-, IJsselmeer- en de ook Waddenkotters, die vanwege de geringe diepgang een vlakker onderwaterschip hebben. In het begin werden voor de Waddenkotter vaak de voormalige beurt/vrachtvaarder voor gebruikt. Deze lagen in die tijd werkloos door de snelle opkomst van de vrachtauto.

 
INVLOED KOTTERS.
De invloed van de bouw van de kotter is door de eeuwen heen internationaal toonaangevend geweest. Kotters kunnen daarom gerekend worden tot het summum van Maritiem Varend Erfgoed. De buitenlandse kotters hebben sinds mensenheugenis de Hollandse zeehavens bezocht een zijn beeldbepalend geweest. En zo de Nederlandse scheepsbouw beïnvloed. De internationale afkomst van deze monumentale schepen illustreert tevens het internationale karakter van het maritiem verleden van Nederland.

 
VAARGEBIED KOTTERS.
Het vaargebied van kotters is internationaal naast Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer voorheen Zuiderzee.

 
CONTACT:
Stichting Kotter Zeilen en Kotterbehoud
Voorzitter: Cor Bolt
T: 06 53305061
E: kotterzeilen@gmail.com
W: http://www.kotterzeilen.nl
Secretariaat SKZ: Peter Buddelmeijer
Bereklauw 51 1141KK Monnickendam
E: kotterzeilen@gmail.com

 

Meer over Varend Erfgoed

 

Gallerij

2 Foto's

Groene boot Anna met Nederlandse vlag - stichting kotterzeilen en kotterbehoud
Zeilboot met rode zeilen op een rivier - Stichting Kotterzeilen en kotterbehoud

Feiten

Kotters

Vlag

Nederland

Thuishaven

Amsterdam

Breedte

0

Passagiers

0

Hoogte

0

Lengte

0

Zeil oppervlak

0

Passagiers

000

Bouwjaar

x

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Next

Klassieke Polyester Jachten

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!