Tall Ships

Kotter

Mutin

  • Verhaal
  • Feiten
  • Vergelijkbare schepen

Verhaal

Mutin

Heldhaftig

Ze werd gebouwd als een vissersschip (fishing cutter) in 1926 en is het oudste schip van de Franse Marine. Ze is traditioneel getuigd zoals alle vissersschepen uit die tijd in het gebied rond Sables d’Olonne, maar heeft nooit dienst gedaan als zodanig. Vanaf 1927 werd ze ingezet om loodsen op te leiden voor de zeevaartschool van Saint-Servan in de buurt van Saint-Malo in Frankrijk.

Maar dit kleine schip heeft een heldhaftige geschiedenis. In 1940 arriveerde Mutin in Engeland waar ze werd opgemerkt door de commandant van de Special Operations, Gerald Holdsworth. Hij was aangewezen om een route op te zetten van en naar Bretagne met mensen en materieel. Daarom werd er een huis aangekocht op een afgelegen plek aan de oevers van de rivier de Helford. Mutin werd het moederschip van de ‘Helford Flotilla’. Geheime agenten werden aan boord getraind om de rivier op en af te varen.

In juni 1941 werd Mutin aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen waarbij een van de opvarenden, de Fransman Jean Piron, dodelijk gewond raakte. Andere schepen in de ‘Helford Flotilla’ waren een Franse Coaster, een Ketch en een Trawler. In 1942 veranderde de naam van Mutin in Jean Piron ter ere van het omgekomen bemanningslid. Daarna werd ze overgeschilderd zodat ze meer ging lijken op een echt Frans vissersschip. In samenwerking met de RAF voegde ze zich bij de Franse tonijnvissers in de Golf van Biscaye. Hier bedachten de bemanningsleden om – onschuldig uitziende – plastic replica’s van tonijnen te maken en die als explosieven te gaan gebruiken tegen de Duitsers. De Mutin werkte de hele oorlog door als schip van het Franse Verzet onder leiding van de Helford Flotilla. Na de oorlog werd ze hersteld in Fowey en keerde terug naar Frankrijk, tot de dag van vandaag als opleidingsschip voor de Franse Marine. Haar heroïsche verleden vraagt diep respect van allen die haar gaan bezoeken!

Feiten

Mutin

Type

Kotter

Vlag

Frankrijk

Thuishaven

Brest

Breedte

6.35

Lengte

33

Zeil oppervlak

312

Passagiers

Bouwjaar

1926

Bezoek aan sail amsterdam

2015

Wil je op de hoogte blijven?

Met het laatste nieuws over schepen, projecten en het programma vaar jij altijd op de eerste rij!