Wind in de zeilen

Over SAIL

De 10e editie van SAIL zal plaatsvinden in 2025

SAIL Amsterdam 2020 gaat niet door

Daarmee respecteert en volgt SAIL de noodzakelijke maatregelen vanuit de bevoegde instanties. Met de nieuw aangekondigde maatregelen, inclusief een verbod op grote evenementen tot 1 september a.s., is het onmogelijk geworden om SAIL Amsterdam 2020 te organiseren. In zorgvuldige afstemming met de Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Provincie Noord-Holland en andere betrokken partners is de lastige beslissing genomen om SAIL pas weer te organiseren in 2025. Lees meer

Een zeilfestijn voor het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam

Historie

Sinds 1975 komen elke vijf jaar Tall Ships van over de hele wereld naar Amsterdam. SAIL werd 45 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door de Amsterdamse haven als viering voor het 700-jarig bestaan van de hoofdstad. Dankzij het enorme succes werd toen besloten dit eens in de vijf jaar te herhalen. Door de jaren heen groeide SAIL uit tot het grootse vrij toegankelijke evenement van Nederland. Bekijk hieronder de hoogtepunten van de afgelopen negen edities. Tijd voor een jubileum: in 2025 vieren we samen de 10e editie van SAIL!

Zwart wit foto van het oude koningshuis op een boot
Zwart wit foto van een van de eerste SAIL evenementen in Amsterdam
Stripboek-achtige illustratie van SAIL '85
Gigantisch groot zeilschip vaart de haven van Amsterdam binnen terwijl mensen in de masten staan
Logo van SAIL 95
Koning Willem Alexander op de boot van het koningshuis De Groene Dreack
honderd boten in het IJ van Amsterdam
Rood logo SAIL Amsterdam 2010 met amsterdamse kruizen
Guayas zeilboot met Colombiaanse vlag
Medewerkers van Sail die klappen als burgemeester Halsema het startschot geeft voor SAIL
1975
1980
1985
1990
1995
2000
2005
2010
2015
2025

Van vrijdag 15 t/m maandag 18 augustus droeg de Amsterdamse haven zijn steentje bij aan de viering van het 700-jarig jubileum van de hoofdstad. Dit deden ze middels een zeilfestijn dat ‘SAIL Amsterdam 700’ werd genoemd. 18 grote en meer dan 500 kleinere opleidingsschepen, plus een enorme vloot oud-Hollandse ronde en platbodems kwamen dat weekend samen aan het Amsterdamse IJ. Hiermee werd het havenbeeld van vroegere tijden herleefd: “Toen trot Indiëvaarders, de tjalken, aken en skûtsjes van de binnenvaart en de vissersvloot van de voormalige Zuyderzee ons hoop brachten”. Het was op dat moment uniek: Zoveel grote zeilschepen, in grootte variërend, van enkele honderden tonnen tot 6.000 ton toe. Allemaal in één haven samen zoals dat tijdens SAIL Amsterdam 700 het geval was. Daarnaast kwam ook een groot aantal kleinere zeilschepen naar Amsterdam. Het gehele weekend waren er diverse evenementen op en om het IJ georganiseerd.

Burgemeester: Dr. I Samkalden, Aantal bezoekers: 700.000, Weer: 20 graden Celsius

“Een Armada van windjammers in Amsterdam, glorie der Zeilvaart herleeft op het IJ.” Schepen in de Amsterdamse haven herleven de glorie van de tijd die achter ons ligt.  Een tijd waarin honderden imposante zeilschepen ons land regelmatig aandeden. Bovendien is het een herhaling van de grootse maritieme manifestatie van vijf jaar geleden: SAIL Amsterdam 700. Met SAIL Amsterdam 700 werd de aandacht van de gehele wereld (en van enthousiaste toeschouwers) op de haven van Amsterdam gericht. SAIL is in 1985 nog groter van opzet, nog indrukwekkender. De toenmalige burgemeester zegt in zijn toespraak: “Liefde voor het oude schip en doorzettingsvermogen zijn kenmerkend voor hun schippers. Het is uitsluitend hun verdienste dat de oud-Hollandse scheepstypen nog niet verdwenen zijn en hier, tijdens SAIL Amsterdam, nog in hun volle pracht te aanschouwen zijn”. Tijdens de editie van 1980 komen meer dan 1.000 zeilschepen met meer dan 10.000 schepelingen naar de Amsterdamse haven.

Burgemeester: W. Polak, Aantal bezoekers: 1.000.000, Weer: 19 graden Celsius

In de zeventiende eeuw was Amsterdam een van de belangrijkste wereldcentra. Vanuit de statige koopmanshuizen aan de grachten werd de wereldhandel beheerst. In de Amsterdamse haven is het een komen en gaan van koopvaardijschepen die handel met alle uithoeken van de aarde mogelijk maken. Voor de derde keer in tien jaar zal Amsterdam het centrum zijn van een internationale manifestatie die het imposante verleden laat herleven: SAIL Amsterdam. Twee projecten maken SAIL dit jaar extra bijzonder: de plannen voor de bouw van een echt Nederlandse windjammer en de bouw van een echt V.O.C.-schip op het SAIL-terrein. Na SAIL ’75 en SAIL ’80 belooft SAIL Amsterdam ’85 alle records van het verleden te breken en uit te groeien tot één van de grootste zeilmanifestaties ter wereld.

Burgemeester: E. van Thijn, Aantal bezoekers: 1.4 miljoen, Weer: 19 graden Celsius

Een feest dat in 1970 werd gehouden ter gelegenheid van zeven eeuwen Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldevenement in de top-tien klasse. Omgeven door water, met haar monumentale bouwwerken en rijke historie vormt onze hoofdstad eens in de vijf jaar, opnieuw het toneel voor een nautisch schouwspel met authentieke schepen in de hoofdrol. SAIL Amsterdam is een organisatie die inmiddels wordt uitgevoerd door een met professionele krachten bemand SAIL-kantoor en mogelijk gemaakt door onder meer de financiële ondersteuning van sponsors. Het is op weg een traditie te worden binnen de wereld van zeilers en liefhebbers van de maritieme geschiedenis.

Burgemeester: E. van Thijn, Aantal bezoekers: 1.6 miljoen, Weer: 26 graden Celsius

‘Vijf dagen spetterend spektakel in de Amsterdamse haven.’ Met deze pakkende slogan werd SAIL Amsterdam ’95 aangekondigd in de media. Begenadigd door schitterend weer werd SAIL Amsterdam ’95 van donderdag 10 t/m maandag 14 augustus georganiseerd. Met in totaal 8.000 bemanningsleden op meer dan 1.000 schepen en ongeveer vier miljoen bezoekers was SAIL het grootse, spetterende volksfeest. Windjammers en pieremachochels, stoomboten en skûtsjes, drakenboten en wherries, alles wat dreef was onderdeel van SAIL. SAIL Amsterdam ’95, het grootste maritieme evenement ter wereld, maakte de haven van Amsterdam voor vijf dagen tot de drukste wereldhaven. Het feest, met dat vrij toegankelijke karakter, mocht over vijf jaar weer worden herbeleefd. Want ook voor SAIL 2000: Amsterdam heeft het.

Burgemeester: S. Patijn, Aantal bezoekers: 1.6 miljoen, Weer: 26 graden Celsius

SAIL Amsterdam heeft een reputatie hoog te houden: het grootste volksfeest van Nederland zijn. Daarbij heeft SAIL niet alleen concurrentie van volkssporten zoals voetbal en schaatsen, maar ook van zichzelf. Iedere editie van SAIL wil groter zijn dan de vorige, in aantallen schepen, bezoekers en betrokken organisaties. En dat lukt ook. Iedere SAIL-editie besteedt meer én ontvangt meer, niet per se qua inkomsten, want SAIL blijft vrij toegankelijk. SAIL is iedere editie rijker in verbeeldingskracht, in energie en durf. Dat is de kracht van SAIL. Dit voelen de honderdduizenden bezoekers langs het Noordzeekanaal, op de kades van de haven van Amsterdam en op de dekken van de afgemeerde Tall Ships en de traditionele vloot.

Burgemeester: S. Patijn, Aantal bezoekers: 2.4 miljoen, Weer: 22 graden Celsius

‘De mens reist de wereld af op zoek naar vriendschappen, maar wat hij nodig heeft vindt hij bij thuiskomst.’ Onder het motto ‘Enjoy a world of friendships’ zal SAIL Amsterdam 2005 naast de rijke maritieme geschiedenis ook de verbinding van werelden en culturen tot leven brengen. Onze hoofdstad is voor de zevende keer de thuishaven van één van de meest indrukwekkende maritieme manifestaties van de wereld. Dit jaar staat in het teken van internationale vriendschappen. Amsterdam is een stad waar gastvrijheid, tolerantie en begrip voor een ander al eeuwenlang de uitgangspunten zijn. Dit laat SAIL Amsterdam 2005 van woensdag 17 t/m maandag 22 augustus opnieuw zien.

Burgemeester: M. J. Cohen, Aantal bezoekers: 2.6 miljoen, Weer: 24 graden Celsius

Na vijf jaar staan liefhebbers te popelen voor SAIL 2010. Van donderdag 19 t/m maandag 23 augustus barst het nautische festijn los dat zijn weerga niet kent. Amsterdam staat bol van de activiteiten die met zeilen en varen te maken hebben, van de unieke pieremachocheltocht tot de indrukwekkende Tall Ships. Het bestuur van de Stichting SAIL Amsterdam verheugt zich opnieuw op de ‘prachtige chaos’ die het evenement zal ontketenen. Dankzij de politie wordt veiligheid op het water gewaarborgd.

Burgemeester: E. van der Laan, Aantal bezoekers: 1.7 miljoen, Weer: 24 graden Celsius

SAIL Amsterdam 2015 was toe aan vernieuwing om nieuwe doelgroepen aan te spreken en het evenement inhoudelijk meer relevantie te geven: ‘Van Gouden verleden naar Gouden toekomst’. Stichting SAIL Amsterdam heeft in samenwerking met SAIL Event Partners voor de afgelopen editie van SAIL in 2015 een nieuw concept ontwikkeld, dat een groot succes is gebleken. Het SAIL-gebied is flink uitgebreid en ingedeeld in vijf ‘oceanen’ met ieder een eigen thematiek. Verspreid over het gebied vanaf het IJ, ter hoogte van de kop van het KNSM-eiland, tot aan de NDSM-werf in oostelijke richting werd er genoten van Tall Ships, unieke concerten van bekende artiesten, innovatieve techniek en verschillende rondleidingen en exposities. Bovendien wordt de 9e editie van SAIL met behulp van #SAIL2015 het grootste online-event van het jaar!

Burgemeester: E. van der Laan, Aantal bezoekers: 2.3 miljoen, Weer: 25 graden Celsius

Een jubileum! SAIL Amsterdam 2025 is de 10e editie van het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland.  In de zomer van 2025 komen de spectaculaire Tall Ships vanuit alle windstreken weer naar Amsterdam, onder het motto: ‘SAIL verbindt de hele wereld’. De 10e editie van SAIL zou oorspronkelijk plaatsvinden in 2020. In navolging van de noodzakelijke maatregelen om het Coronavirus te bestrijden is dit mogelijk. Lees meer

Burgemeester: F. Halsema, Aantal bezoekers: onbekend, Weer: onbekend

Over

Stichting SAIL Amsterdam

Na het succes van de eerste SAIL in 1975 werd besloten het evenement eens in de vijf jaar te organiseren. Om de organisatie in goede banen te leiden werd in 1977 Stichting SAIL Amsterdam opgericht.

Lees meer

Portretfoto van Voorzitter A.J. de Waard SAIL Amsterdam

Voorzitter

Vice-admiraal dr. ir. A.J. de Waard

Directeur Defensie Materieel Organisatie

Portretfoto van Directeur Mitra van Raalten Stichting SAIL Amsterdam

Directeur

Mitra Van Raalten

Directeur Stichting SAIL Amsterdam

Portretfoto van Vice-voorzitter M.H.T. Jansen SAIL Amsterdam

Vice-voorzitter

Mevr. drs. M.H.T. Jansen

Lid raad van bestuur Kadaster

Portretfoto van penningmeester B. Parmet SAIL Amsterdam

Penningmeester

Dhr. ir. B. Parmet

Directeur bij Provincie Overijssel

Portretfoto van bestuurslid P.R.G Stunnenberg SAIL Amsterdam

Bestuurslid

Dhr. P.R.G Stunnenberg MBA

Strategisch adviseur, Directoraat-generaal Beleid, Ministerie van Defensie

Portretfoto van Bestuurslid M. Wijngaarde Sail Amsterdam

Bestuurslid

Dhr. mr. M. Wijngaarde

Partner Wijngaarde, Beckers & Verhoeven

Bestuurslid

Dhr. M. Nieuwenhuis

Communicatieadviseur social media Koninklijke Marine

Over

SAIL Event Partners

SAIL Event Partners is in april 2014 opgericht met als doel alle SAIL-evenementen te organiseren en de continuïteit van het evenement te waarborgen. Een samenwerkingsverband tussen Stichting SAIL Amsterdam, ACE Concepts & Events en Havenbedrijf Amsterdam NV (Port of Amsterdam).

Lees meer

Portretfoto van algemeen directeur Reineke Boot

Algemeen Directeur

Reineke Boot

SAIL Event Partners C.V.

Portretfoto van financieel directeur Bas de Bouter

Financieel Directeur

Bas de Bouter

SAIL Event Partners C.V.

Rood logo SAIL Amsterdam 2020

Stichting SAIL Amsterdam

Blauw logo ACE concepts + events

ACE Concepts & Events

Port of Amsterdam in blauwe tekst met rood logo

Havenbedrijf Amsterdam NV

Over het

Projectteam

Het projectteam organiseert SAIL Amsterdam 2025. De verschillende teams worden in de aanloop naar SAIL uitgebreid met kennis en kunde. De steun van ruim 2.000 vrijwilligers is bovendien onmisbaar om SAIL tot een succes te maken, dank!

De verdieping van SAIL

 

Duurzaamheid, Inclusiviteit & Talentontwikkeling

Hoe is en blijft SAIL ook de komende edities relevant? Allereerst door het verbindende verhaal van de schepen, bemanningen en bezoekers uit te dragen. Maar ook door SAIL te verdiepen op 3 concrete pijlers: duurzaamheid, inclusiviteit en talentontwikkeling. Via de button vind je alvast meer informatie over de invulling van het thema duurzaamheid: ‘Duurzaam Kompas’.

 

Meer over duurzaamheid

Talentontwikkeling

 

SAIL Academy

Bij SAIL Academy gaat het om jong talent! Bekijk alle stagevacatures en afstudeermogelijkheden waarbij jongeren de kans krijgen om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Naast onze wensen en criteria, kijken we ook naar wat zij zelf belangrijk vinden: wat is je passie, wat wil je ontwikkelen en hoe vinden we aansluiting bij je studie? Op deze manier verbinden we jongeren met SAIL, maar ook met bedrijven of gemeenten die betrokken zijn bij SAIL. Zo hebben jongeren straks een topplek om hun talent verder te ontwikkelen en hebben partners het juiste toptalent in huis.

 

Naar SAIL Academy

Rood logo SAIL Amsterdam 2020

Familie van SAIL

 

SAIL Sociëteit Amsterdam

De belangrijkste rol van de Sociëteit is het helpen realiseren en waarborgen van de continuïteit van het evenement SAIL Amsterdam. Dankzij SAIL Sociëteit Amsterdam blijft het gedachtegoed springlevend en kan er gewerkt worden aan een sterk merk. De Sociëteit heeft geen winstoogmerk. Leden van SAIL Sociëteit Amsterdam ondersteunen SAIL commercieel, professioneel en creatief.

 

Meer over de SAIL Sociëteit

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven