Nederland heeft de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld.

Varend erfgoed

De vloot is authentiek, goed onderhouden en uniek. Nationaal en internationaal staat de vloot in hoog aanzien.

De vloot bestaat uit allerlei typen schepen zoals stoom- en motorsleepboten, klippers en tjalken, zeilwherry’s, reddingboten, kotters, Langedijkers en akkerschuiten, rond- en platbodems, hoogaarzen en botters, bakdekkers en zalmschouwen. Om er maar enkele te noemen. De Nederlandse historische vloot is dan ook een heel belangrijk deel van ons nationaal erfgoed: ons Nederlands Varend Erfgoed.

Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN)  is de koepel van 16 behoudsorganisaties en de scheepvaartmusea.

Doelstelling van FVEN is de gemeenschappelijke belangenbehartiging van de aangesloten behoudsorganisaties. Tevens coördineert en stimuleert de FVEN activiteiten die van belang zijn voor het varend erfgoed.

Tevens faciliteert FVEN het Register Varend Erfgoed Nederland. Het register geeft een zo volledig mogelijk beeld van de technische en cultuur historische ontwikkeling van de Nederlandse historische scheepvaart en scheepsbouw.

 

DE FVEN FACILITEERT

De Registercommissie ontwikkelt, beheert en bewaakt de kwaliteit en integriteit van het RVEN.

De Commissie Wet- en Regelgeving signaleert ontwikkelingen over ons Varend Erfgoed in binnen- en buitenland. De commissie probeert de voor het varend erfgoed relevante wetgeving te beïnvloeden.

 

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven