Het schip waarmee echt gezeild wordt

Europa

De bark Europa zeilt sinds 1994 over alle wereldzeeën en heeft een reputatie opgebouwd als schip waarmee echt gezeild wordt. Een professionele bemanning van 14 en maximaal 48 gastbemanningsleden van alle leeftijden en nationaliteiten varen het schip. Haar expeditie reizen rond Antarctica zijn al jaren bij velen bekend en geliefd. Vorig jaar ondernam zij een wereldreis, samen met de Nederlandse Tall Ships Oosterschelde en Tecla, waarbij zij o.a. deelnamen aan festiviteiten in Sydney/Australia. Tijdens SAIL Amsterdam 2015 zullen deze schepen hun vriendschappelijke banden met ‘Down Under’ opnieuw kunnen versterken, omdat dan ook de Young Endeavour uit dat continent aanwezig zal zijn. Voor veel bezoekers een unieke kans om de Europa in Amsterdam te bezoeken! Een bijzonder schip met bijzondere verhalen.

De Europa is in 1911 in Hamburg gebouwd onder de naam Senator Brockes. Het schip zou worden ingezet als lichtschip op de Elbe. Onder de naam ‘Elbe 3’ heeft ze eerst als lichtschip en later als reserveschip dienst gedaan. In 1986 is het schip naar Nederland gehaald. In acht jaar tijd is zij geheel omgebouwd: het ruim werd comfortabel ingericht en het schip werd getuigd als Bark. Haar lengte is 56 meter.

Het boegbeeld van de Europa: verwijzing naar de Griekse Mythologie
Europa was een van de vele geliefden van de God Zeus uit de Griekse Mythologie. Europa was een prachtige, maar sterfelijke vrouw en dochter van Koning Agenor. De Legende van Europa en Zeus begint wanneer de heerser van Olympia zijn ogen slaat op de mooie Europa. Vanaf het eerste moment is Zeus zeer onder de indruk van haar schoonheid en sierlijkheid. Zeus smeed gelijk een plan om ‘zijn’ Europa te veroveren.

Hij nam de vorm aan van een prachtige witte Stier en zwemt naar de oever waar Europa en haar vriendinnen aan het spelen zijn. Europa en haar vriendinnen vinden de stier zo prachtig dat ze hem beginnen te aaien. Na een poosje voelt Europa zich zo op haar gemak dat ze besluit op de rug van de stier te klimmen voor een rit.

Echter zodra Europa stevig zit rent de stier naar de zee terwijl Europa achterop zit. Samen steken ze het water over. Hun vreemde, maar niet te stuiten avontuur leidt hen uiteindelijk naar het Griekse eiland Kreta. Eenmaal aangekomen op Kreta onthult Zeus zijn ware goddelijke identiteit aan Europa. De sterfelijke Europa wordt zo een van Zeus’ vele geliefden.

Bouwjaar

1911

Laatste re-fit

1994

Vlag

Thuishaven

Lengte

56

Breedte

7.45

Hoogte

33

Zeiloppervlak

1050

Snelheid onder zeil

13

Bezoek aan SAIL Amsterdam

1995, 2000, 2005, 2010, 2015

Crew

16

Passagiers

48

SAIL verbindt de hele wereld

Gebruik #SAIL2025 en deel waar jij nu bent!

Clipper Stad Amsterdam omringt door mensen met de Nederlandse vlag aan de achterkant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Stay updated

Naar boven